Αξιοθέατα περιοχής
Κυλλήνη
Αρχαία Ολυμπία
Στην Ολυμπία, κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων
Πριν φτάσουμε στην Ολυμπία, επιβάλλεται μία επίσκεψη στην αρχαία Ήλιδα, την πόλη που στους αρχαίους χρόνους αναλάμβανε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδώ έρχονταν οι αθλητές για να προπονηθούν, έναν περίπου μήνα πριν την έναρξή τους. Διέθετε τις αρτιότερες εγκαταστάσεις, πολυτελή λουτρά, αγορά, γυμνάσιο, ναούς και λατρευτικούς χώρους, με σημαντικότερο αυτόν της “Ουρανίας Αφροδίτης”. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων υπογραφόταν η λεγόμενη “ιερή εκεχειρία” και ολόκληρη η περιοχή της Ήλιδας κηρυσσόταν ιερή. Φτάνοντας στην Ολυμπία, δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοθαυμάσει…Ο αρχαιολογικός χώρος αποπνέει μεγαλείο και ιερότητα. Θα χρειαστείτε χρόνο, όρεξη για…ανακαλύψεις και έναν καλό εικονογραφημένο οδηγό, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το τοπικό, πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, για να “ταξιδέψετε” νοερά στο χρόνο και στη μαγεία των αυθεντικών Ολυμπιακών Αγώνων.
• Αρχαία Ολυμπία: 61 χιλιόμετρα
• Αρχαία Ήλιδα: 16 χιλιόμετρα
Λουτρά Κυλλήνης – Καϊάφας
Οι ιαματικές πηγές αποτελούν σταθερό πόλο έλξης για μια επίσκεψη στην αρκετά αξιοποιημένη τουριστικά αυτή «λουτρόπολη». Άνθρωποι από ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό καταφθάνουν εδώ, για να απολαύσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των υδροθειοχλωρονατριούχων νερών, θερμοκρασίας 25,5 βαθμών Κελσίου, τα οποία είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση δερματοπαθειών, αρθριτικών, γυναικολογικών και παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Ονομαστή «λουτρόπολη» της περιοχής είναι και ο Καϊάφας, χτισμένος στο πευκόφυτο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης, στο μέσον μικρής λίμνης. Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν τόσο στο σπήλαιο των νυμφών Ανιγρίδων, όσο και στο Γεράνειο Άντρο, όπου -σύμφωνα με το μύθο- ο Κένταυρος Νέσσος καθάρισε την πληγή που του προκάλεσε με το δηλητηριασμένο βέλος του ο ήρωας Ηρακλής. Γι’ αυτό τα ιαματικά νερά είναι τόσο δύσοσμα…
Λουτρά Κυλλήνης: 11 χιλιόμετρα
• Καϊάφας: 80 χιλιόμετρα
Ο φάρος της Καυκαλίδας
Σε μια λωρίδα θαλασσοδαρμένων βράχων δεσπόζει ο φάρος της Καυκαλίδας, που από το 1906 προειδοποιεί τους ναυτιλλόμενους για τις επικίνδυνες ξέρες στην είσοδο του λιμανιού της Κυλλήνης. Πιθανολογείται ότι και κατά την αρχαιότητα υπήρχε στο σημείο αυτό κτίσμα που τελούσε χρέη φάρου, αφού ο βυθός είναι γεμάτος αρχαιότητες. Ο θρύλος λέει ότι μια γοργόνα είχε εδώ τη θαλασσινή φωλιά της και όταν ήταν στις κακές της, έσκιζε τα δίχτυα των ψαράδων. Αλλά η πραγματικότητα ψιθυρίζει χαμογελώντας, ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο ζευγάρι από τις σπάνιες μεσογειακές φώκιες, που έχουν κάνει λημέρι τους τα μυστικά υποθαλάσσια περάσματα της περιοχής…
• 4 χιλιόμετρα
Η Παναγία η Βλαχέρνα
Περίπου 2,5 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Κυλλήνης βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέρνας. Πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 12ου αιώνα, που άρχισε να χτίζεται από τους Βυζαντινούς και ολοκληρώθηκε από τους Φράγκους. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του και φυσικά την ξακουστή εικόνα της Παναγίας της Βλαχέρνας. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Μια χαρακτηριστική εικόνα της περιοχής και του πανηγυριού ανήμερα της γιορτής Της αποτυπώνει γλαφυρά ο μεγάλος μας λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης στο βιβλίο του “Ταξιδεύοντας: Ιταλία – Αίγυπτος – Σινά – Ιερουσαλήμ – Κύπρος – Ο Μοριάς”.
• 3 χιλιόμετρα
Το πευκοδάσος της Στροφυλιάς
Αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία της Καλογριάς, που εκτός από υπέροχη αμμουδιά είναι και σημαντικός υγροβιότοπος. Το έκτασης 20.000 στρεμμάτων πευκοδάσος της Στροφυλιάς που κυριολεκτικά την «αγκαλιάζει», προστατεύεται από διεθνείς περιβαλλοντικές συμβάσεις και είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους. Σε αρκετά σημεία του, σχηματίζονται μικρές λίμνες, έλη και λιμνοθάλασσες, που βρίσκονται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Πολλά και μεταξύ τους αρκετά σπάνια είδη πουλιών βρίσκουν τροφή και καταφύγιο στις πανέμορφες γωνιές της. Η πεζοπορία στην περιοχή είναι πραγματική απόλαυση…
• 30 χιλιόμετρα
Αγία Σοφία
Η γοτθική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, χτίστηκε από τους Φράγκους μόλις εδραίωσαν τη θέση τους στο Μοριά και ίδρυσαν το πριγκιπάτο. Μόνο το ιερό κατόρθωσε να επιζήσει από τους σεισμούς και τους βανδαλισμούς των κατοίκων. Το κτίριο αυτό χρησίμευε σαν εκκλησία και χώρος για συμβούλια αξιωματούχων. Στις στιγμές των μεγάλων κυβερνητικών αποφάσεων, καλούντο στην Αγία Σοφία οι ιππότες και οι φεουδάρχες του Μοριά. Ήταν από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους ναούς των Φράγκων στην Ελλάδα. Είχε μήκος 45,50 μ. και πλάτος 19 μ. Στο μεγάλο αυτό ναό είχαν δώσει μια ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, τόσο από αρχιτεκτονικής όσο και από διακοσμητικής πλευράς, και είναι κρίμα που δεν διασώθηκε ολόκληρος
• 9 χιλιόμετρα
Κάστρο Χλέμούτσι
“Εδώ στο φρούριο Χλεμούτσι, διέμεινε και ηγεμόνεψε της Αχαϊας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος – Δραγάτσης τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου…”, μας πληροφορεί η επιγραφή στην είσοδό του. Το κάστρο Χλεμούτσι, από τα ομορφότερα φράγκικα κάστρα της Πελοποννήσου στέκεται αγέρωχο σε λόφο ύψους 250 μέτρων, στην περιοχή του ακρωτηρίου Χελωνάτα και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Χτίστηκε από το Γοδεφρείδο Βιλεαρδουίνο το 1222 και γνώρισε στιγμές δόξας, αλλά και τραγικών ερώτων, όπως μαρτυρούν οι τοπικοί θρύλοι…Ο γενναίος βασιλιάς της Παλιόπολης ερωτεύτηκε την πανέμορφη ρήγισσα του Χλεμουτσίου. Εκείνη ανταποκρίθηκε στα αισθήματά του, αλλά μια παράξενη κατάρα τους κατάτρεχε: δεν έπρεπε να βρεθούν εκτεθειμένοι στο φως όχι μόνο της μέρας, αλλά και της νύχτας. Ο βασιλιάς δεν μπορούσε να δει το φως της μέρας, και η ρήγισσα δεν μπορούσε να δει το φως της νύχτας, αλλιώς θα μαρμάρωναν στη στιγμή. Γι’ αυτό είχαν πάρει τα ονόματα ‘Ανήλιαγος’ και η ‘Αφέγγαρη’, όπως μαρτυρείται και από το τέλος του αποσπάσματος: ‘τις νύχτες χωρίς φεγγάρι’ και συναντιόνταν μόνο μέσω μιας υπόγειας στοάς πολλών χιλιομέτρων, που συνέδεε την Παλιόπολη με το Χλεμούτσι. Κάποτε, όμως, η χαραυγή πρόφτασε τον Ανήλιαγο καθώς έβγαινε βιαστικός από την υπόγεια στοά για να χωθεί στο παλάτι του κι αμέσως εκείνος μαρμάρωσε. Από τότε η Αφέγγαρη θρηνεί ασταμάτητα τον αγαπημένο της και τις νύχτες χωρίς φεγγάρι περιπλανιέται στα υπόγεια σπλάχνα του κάστρου και τον αναζητεί.
• 6 χιλιόμετρα